Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Czas na smoothie

Dodano: 18/06/2024 - Nr 25 z 19 czerwca 2024

Smoothie to koktajl przygotowywany ze zmiksowanych owoców i warzyw. Napój ma gęstą, kremową konsystencję i występuje w różnych wariantach smakowych oraz kolorystycznych. Jest prosty w przygotowaniu i sycący. Świetnie nadaje się jako pełnowartościowy posiłek na pierwsze lub drugie śniadanie.

Smoothie z arbuza, selera naciowego i chia   

500 g miąższu dojrzałego arbuza

1 duży dojrzały banan 

2 łodygi selera naciowego

1/2 cytryny

1-cm kawałek świeżego imbiru

100 ml wody kokosowej

2 łyżeczki chia

Z miąższu arbuza usuń pestki i pokrój owoc w kostkę. Kilka kostek odłóż do zamrażalnika. Opłucz i pokrój łodygi selera naciowego. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Włóż pokrojony arbuz i seler do blendera. Dodaj sok z cytryny, imbir i wodę kokosową. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Jeśli masz wątpliwości co do konsystencji napoju, możesz dodać więcej wody. Dodaj nasiona chia, wymieszaj i odstaw

     
40%
pozostało do przeczytania: 60%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze