Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Soczysty smak lata

Dodano: 09/07/2024 - Nr 28 z 10 lipca 2024

Trwa sezon na czereśnie. Można wybierać wśród czerwonych, żółtych, a nawet czarnych odmian. Wszystkie są słodkie, aromatyczne, bogate w składniki odżywcze. To istne witaminowe bomby działające oczyszczająco i odmładzająco na nasz organizm.

Clafoutis – francuski deser z czereśniami 

700 g czereśni

125 g mąki

100 g cukru

300 ml mleka

3 jajka

1 łyżeczka masła

szczypta soli

1 łyżka cukru pudru

Czereśnie umyj, osusz, wydryluj pestki. Tak przygotowane owoce wymieszaj z połową cukru, odstaw. Jajka ubij rózgą lub widelcem. Do jajek dodawaj stopniowo pozostały cukier, mąkę, mleko, sól. Wszystko ubij na jednolitą, płynną  masę o konsystencji ciasta naleśnikowego. Posypane cukrem owoce ułóż ciasno na dnie okrągłej ceramicznej foremki wysmarowanej masłem. Zalej masą przygotowaną z jajek.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj około 35 minut. Przed podaniem posyp deser cukrem pudrem.

     
48%
pozostało do przeczytania: 52%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze