Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Dar natury zamknięty w twardej skorupce

Dodano: 15/10/2024 - Nr 42 z 16 października 2024

Doskonały dodatek do wielu potraw. Są nie tylko pysznym, ale również zdrowym składnikiem w kuchni. Dzięki bogactwu minerałów i mikroelementów orzechy włoskie stanowią nieocenione wsparcie dla Twojego organizmu, w szczególności w okresie jesienno-zimowym.

Risotto z burakami i orzechami włoskimi   

2 duże buraki 

250 g ryżu do risotto  

100 ml białego, wytrawnego wina 

500 ml bulionu warzywnego 

1 łyżka masła 

1 łyżka oliwy z oliwek 

1 cebula 

1 ząbek czosnku 

150 g orzechów włoskich 

20 g tartego parmezanu 

sól

pieprz 

roszponka lub inne drobne listki

Buraki umyj, osusz, owiń folią aluminiową i upiecz w piekarniku w temperaturze 200°, a następnie odstaw do wystygnięcia. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oliwie. 

Upieczone buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zagotuj w garnku bulion, dodaj do smaku sól i pieprz oraz starte buraki.

     
32%
pozostało do przeczytania: 68%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze

  • FOT. PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ

    Kontrofensywa prawicy

    Zamiast iść po utracie władzy w rozsypkę, co często zdarza się w podobnych sytuacjach, PiS zjednoczył się z Suwerenną Polską. Odmłodzenie nastąpiło nie poprzez bunt przeciwko Jarosławowi Kaczyńskiemu...
    Piotr Lisiewicz
  • FOT. ANDRZEJ HULIMKA/FORUM

    Miliony dla spółki Tokarczuk. W tle biznesmen od interesów w Rosji

    Sundog, spółka o kapitale 145 tys. zł, założona m.in. przez Olgę Tokarczuk, otrzyma od Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości niemal 17 mln zł na technologię do tworzenia gier komputerowych. Jak...
    Grzegorz Wierzchołowski
  • FOT. TOMASZ GZELL/PAP

    Złote dzieci Tuska

    Kiedy niniejszy tekst trafia do druku, mija kolejny dzień od momentu, kiedy najpopularniejszym tematem w serwisie X (dawniej Twitter) jest „myrchowanie”. Jak to się stało, że po roku od wyborów to...
    Wojciech Mucha
  • RYS. RAFAŁ ZAWISTOWSKI

    Bruksela nie lubi już Tuska?

    Ostatnie tygodnie pokazują, że Berlin i Bruksela zrezygnowały z podtrzymywania mitu Tuska jako ważnego i skutecznego polityka na arenie międzynarodowej. Można wręcz odnieść wrażenie, że uśmiechnięty...
    Dawid Wildstein
  • FOT. ISAIAH J. DOWNING/REUTERS/FORUM

    Przepis na zwycięstwo

    Dziesiątki tysięcy głosów w poszczególnych stanach mogą zdecydować o tym, kto zostanie kolejnym prezydentem USA. Obydwie kampanie mają ten sam cel – nie dopuścić do tego, by potencjalni wyborcy...
    Maciej Kożuszek
  • FOT. PAP/JERZY KOŚNIK, PAP WOJTEK SZABELSKI

    Byście byli jednego ducha i jednej myśli

    Tertulian, żyjący na przełomie I i II wieku po Chrystusie, wybitny pisarz i apologeta katolicki, znał doskonale krwawe represje wobec chrześcijan rozpętane przez cesarza Domicjana, na własne oczy...
    Tomasz Panfil