Mroczne tajemnice rodziny Gajewskich II
Teść wiceministra sprawiedliwości, Piotr Gajewski, który zacierał ślady brutalnego morderstwa dokonanego przez jego braci, jest dziś szarą eminencją podwarszawskiej PO. „Gazeta Polska” dotarła do...
Smaczne, zdrowe i uniwersalne. Wystarczająco małe, aby zmieścić się w kieszeni, wystarczająco silne, aby dostarczyć witamin i minerałów. Warto wyrobić w sobie nawyk codziennego spożywania kilku orzechów, bo zyska na tym nasze zdrowie.
Czy wiesz, że... Polska nazwa „orzechy włoskie” nie pochodzi od Włoch, choć przywędrowały one do nas z południa. Tak naprawdę dotarły tu z Karpat, z terenów dzisiejszej południowej Rumunii, czyli z Wołoszczyzny. Kształt owocu orzecha włoskiego kojarzony jest z ludzkim mózgiem, ale w tym podobieństwie kryje się sporo prawdy. Regularne jedzenie orzechów wspomaga koncentrację oraz polepsza procesy zapamiętywania. Orzechy są kaloryczne – mają sporo tłuszczów. Są to jednak zdrowe tłuszcze nienasycone, niezbędne dla organizmu – orzechy laskowe zawierają 671 kcal/100 g, orzechy włoskie – 665 kcal/100 g. Orzechy włoskie łatwo jełczeją i pleśnieją. Lepiej kupować je w łupinach i obierać samemu. Wysuszone łuskaneSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]