Współcześni Herodowie
Herod z chciwości i żądzy władzy zorganizował rzeź niewiniątek. Dziś celem zbrodni na dzieciach również jest zaspokojenie różnych żądz, ale w innych formach, często odrażających. Obecnie potężne...
Można zaryzykować stwierdzenie, że bez niej nie byłoby kuchni meksykańskiej, ale chili wzbogaca również smak wielu dań z innych zakątków świata. Jest „piekielnie” ostra i niezwykle zdrowa. W mroźne dni wspaniale rozgrzewa, wspomaga proces odchudzania.
Czy wiesz, że... Ślady papryczki chili odnaleziono w peruwiańskich grobowcach sprzed 9 tys. lat. Do Europy dotarła z Krzysztofem Kolumbem i to właśnie jemu przypisuje się nadanie roślinie nazwy – papryka. Świeże, dokładnie umyte i osuszone strączki chili można przechowywać ciasno upchane w niewielkim słoiku i zalane oliwą z oliwek. W ten sposób papryczki przetrwają dosyć długo, a oliwa nabierze pikantnego smaku. Strąki papryczek można także ususzyć, nawlekając je na nitkę i pozostawiając w suchym, słonecznym miejscu. Za ostry smak papryczek chili odpowiada zawarta w nich kapsaicyna. Ma ona silne właściwości prozdrowotne oraz przyspiesza metabolizm i wspomaga spalanie tłuszczu. Jeśli wSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]