Współcześni Herodowie
Herod z chciwości i żądzy władzy zorganizował rzeź niewiniątek. Dziś celem zbrodni na dzieciach również jest zaspokojenie różnych żądz, ale w innych formach, często odrażających. Obecnie potężne...
Najczęściej przyrządzamy go z masłem i bułką tartą i podajemy jako dodatek do drugiego dania lub samodzielną przekąskę. Ale apetyczne kalafiorowe różyczki można przygotowywać i podawać na różne sposoby: smażone w cieście, gotowane w zupie, pieczone w zapiekance lub blanszowane w sałatce.
Czy wiesz, że… Kalafior nazywany jest kapustą cypryjską – powstał ze skrzyżowania paru odmian dzikich kapust rosnących w basenie Morza Śródziemnego. Na polski stół trafił dzięki królowej Bonie. Jego nazwa wywodzi się z języka włoskiego cavolfiore, czyli „kapuściany kwiat”. Pozyskiwany jest tylko z uprawy rolniczej. Dostępne są także jego odmiany o innej barwie, na przykład kalafiory fioletowe o pikantniejszym smaku, zielone Ramonesco, których kwiaty przypominają muszle morskich ślimaków, a w smaku mają wyczuwalną nutę orzechową, oraz najrzadziej spotykane pomarańczowe. Podczas tradycyjnego gotowania warzywo traci witaminy, minerały oraz prawdziwy aromat. Lepiej więcSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]