Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Jesienne korale

Dodano: 01/10/2024 - Nr 40 z 02 października 2024

Od wieków przypisywano jej magiczne znaczenie, wierząc, że czerwone owoce odstraszają złe moce i zapewnią dobry urodzaj. Dlatego wplatano je w wieńce dożynkowe, a kobiety nosiły jarzębinowe korale, które miały przynosić szczęście w miłości.

Żeberka z jarzębiną   

800–1000 g żeberek

2 cebule

3 łyżki octu balsamicznego

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1/4 łyżeczki czosnku niedźwiedziego

1/2 łyżeczki majeranku

2 słodkie gruszki 

150 g owoców jarzębiny

4 łyżki octu jabłkowego

2-cm kawałek świeżego imbiru 

8 goździków

4 strączki kardamonu

2 łyżki cukru

2 łyżki oleju rzepakowego 

100 ml czerwonego wytrawnego wina 

sól

pieprz

Dojrzałą, świeżo zebraną jarzębinę przebierz, oczyść z ogonków, opłucz i osusz. Przemroź w zamrażarce przez kilka godzin. Żeberka pokrój na porcje. Wymieszaj ocet balsamiczny z oliwą. Dodaj 1

     
34%
pozostało do przeczytania: 66%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze