Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Wielka moc w niepozornej główce

Dodano: 12/11/2024 - Nr 46 z 13 listopada 2024

Jest warzywem, przyprawą i rośliną leczniczą jednocześnie. Obok soli i pieprzu stanowi jedną z najpopularniejszych przypraw niemal w każdym zakątku na ziemi. Nawet ci, którzy nie przepadają za zapachem czosnku, doceniają jego właściwości.

Pappardelle ze szpinakiem, czosnkiem oraz papryczkami chili    

 

300 g makaronu Pappardelle

750 g świeżego szpinaku

200 g śmietany 30%

2 niewielkie cebule

4 ząbki czosnku

1/2 strąka papryczki chili

100 g tartego parmezanu

sól i pieprz

 

Cebulę pokrój w kostkę, chili w paseczki. Dwa ząbki czosnku drobno posiekaj, drugie dwa pokrój w plasterki i odstaw na 10 minut. Rozgrzej oliwę i zeszklij na niej czosnek pokrojony w plasterki. Lekko zrumieniony czosnek zdejmij z patelni. Na pozostałym na patelni oleju podsmażaj przez około 5–6 minut cebulę, chili i drobno posiekany czosnek. Dodaj śmietanę, sól i pieprz oraz umyty i osuszony szpinak. Duś pod przykryciem

     
37%
pozostało do przeczytania: 63%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze