Rok wojny Tuska z wolnością
Areszty wydobywcze, tortury, wyłamywanie drzwi liderom opozycji, przymusowe karmienie przez rurkę w nosie politycznych wrogów, prucie szaf pancernych sędziów, wchodzenie ze służbami do TVP, a nawet...
Pierwsze pojawiają się na targu w połowie maja. Aby nacieszyć się ich smakiem, mamy tylko kilka tygodni. We Francji podaje się je z sosem na bazie białego wina, w Polsce z bułką tartą zarumienioną na maśle. Czas na szparagi.
Czy wiesz, że... W sklepach dostępne są dwie najpopularniejsze odmiany szparagów: białe, uprawiane bez dostępu do światła (cechują się delikatnym i łagodnym smakiem), oraz zielone, wyrastające wysoko ponad ziemię. Te są cieńsze, miękkie i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. Szparagi można gotować na parze, smażyć, piec, grillować lub jeść na surowo. Najczęściej podaje się je z jajkiem sadzonym, jajkiem w koszulce lub z sosami – beszamelowym, musztardowym, holenderskim. Sprawdzą się również jako dodatek do makaronów, pizzy, jajecznicy, omletów. Można z nich przygotować pyszną i pożywną zupę o kremowej konsystencji. Smakowo dobrze komponują się z ziołami. Są wyśmienite na surowo. Kupując szparagi, wybierajmy te, których łodygi sąSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]