Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Sezon grillowy czas zacząć

Dodano: 02/05/2023 - Nr 18 z 2 maja 2023

Smaczny i zdrowy grill to nie tylko wybór mięs oraz warzyw serwowanych z gorącego rusztu. Skwierczące smakołyki zyskają piękną oprawę podane w towarzystwie sosów. Łagodne, słodkie lub pikantne dipy podkreślą i wzbogacą smak potraw i dostarczą witamin.

Czy wiesz, że... Dip powinien mieć wyraźny smak. Większość przepisów przewiduje więc dodatek świeżych ziół oraz korzennych przypraw. Cennymi dodatkami smakowymi są również czosnek, ostre papryczki, soki z cytrusów i musztarda. Salsa, chimichurri, guacamole czy humus to gęste sosy na bazie warzyw. Połączenie na przykład słodyczy czerwonej fasoli z ostrością papryczki chili to idealny dodatek do karkówki. Najprostsze do wykonania są dipy na bazie majonezu i jogurtu – wystarczy tylko połączyć je z kilkoma składnikami, takimi jak świeże zioła czy przyprawy, by otrzymać dip ziołowy albo dip miętowy. Obydwa będą dobrze pasowały do karkówki i innych czerwonych mięs. Dip miętowy podkreśli smak baraniny lub
     
52%
pozostało do przeczytania: 48%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze