Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Żółta czy zielona?

Dodano: 11/06/2024 - Nr 24 z 12 czerwca 2024

Prosta w przygotowaniu, pyszna i wartościowa. Fasolka szparagowa to jeden z ulubionych wakacyjnych i sezonowych produktów. Tradycyjnie podsmażana z bułką tartą lub po prostu ugotowana i polana roztopionym masłem czosnkowym. Po prostu pycha.

Duszona zielona fasolka szparagowa z pomidorami i kolendrą  

600 g zielonej fasolki szparagowej

4 pomidory

1 biała cebula

4 ząbki czosnku

1 pęczek świeżej kolendry

150 g wędzonego twarogu 

2 łyżki oliwy

sok z cytryny

sól

pieprz

cukier

Umyj dokładnie strączki fasoli pod bieżącą wodą. Następnie odetnij końcówki strąka i ewentualnie wyciągnij włókno. Przygotuj spory garnek wody (około 3 l) z wrzącą wodą. Do wody dodaj 1 łyżeczkę soli i pół łyżeczki cukru. Włóż strąki do wrzącej wody i gotuj do miękkości. Ugotowaną fasolkę odcedź przez sito i przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, usuń gniazda nasienne

     
37%
pozostało do przeczytania: 63%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze