Bełkot, gniot, putinada
Tak zwany cząstkowy raport komisji badającej rzekomo rosyjskie wpływy w Polsce jest mieszaniną dezinformacji, putinowskiej propagandy, lewicowej publicystyki politycznej i bezwstydnego plagiatu....
Wielkanocny pasztet to obok faszerowanych jajek, żuru, drożdżowej babki i mazurka najważniejsze danie na świątecznym stole. Najczęściej robiony jest w kilku rodzajów mięs, choć można również przygotować go z warzyw.
Czy wiesz, że... Tradycyjny mięsny pasztet jest tym lepszy, im więcej rodzajów mięsa wykorzystamy. Nie da się zrezygnować z tłustego elementu, czyli podgardla lub boczku – które nadają pasztetowi wilgotność. W klasycznym pasztecie nie może również zabraknąć wątróbki, która nadaje mu charakterystyczny posmak. Niezależnie od tego, z czego jest przygotowany, pasztet powinien być zwarty i łatwo się kroić, a jednocześnie nie być za suchy. Właściwą wilgotność zapewnia pasztetowi mięsnemu odpowiednia zawartość tłuszczu, a także dodatek gotowanych warzyw, jajek i namoczonej, zmielonej bułki. Pasztet na Wielkanoc można przygotować również z samych warzyw lub kasz. Do przygotowania wegetariańskiej lub wegańskiej wersji można wykorzystać wszystkieSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]