Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Owoce nadchodzącej jesieni

Dodano: 10/09/2024 - Nr 37 z 11 września 2024

Słodkie, ociekające sokiem albo jędrne, chrupiące i lekko kwaskowate. Gruszki są jednymi z bardziej lubianych polskich owoców. Dziesiątki odmian, smaków i barw. Wszystkie łączy jedno – fantastyczny smak. 

Wytrawna tarta z gruszkami na cieście chlebowym   

200 g mąki pszennej

20 ml oleju

125 ml lekko ciepłej wody

200 g gęstej słodkiej śmietany 36% 

1 żółtko 

3 gruszki 

2–3 figi 

2 czerwone cebule

100 g sera pleśniowego

garść pokrojonych orzechów włoskich 

garść świeżego tymianku

sól

pieprz

Z przesianej mąki, oleju, wody i szczypty soli zagnieć jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste, dosyp ciut więcej mąki. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkuj cienko na całą powierzchnię. Przykryj ściereczką i pozostaw na kilka minut. Piekarnik rozgrzej do 250°C. Wymieszaj śmietanę z żółtkiem i odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowaną śmietanę

     
45%
pozostało do przeczytania: 55%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze